Philips Hue Review

0 402

philips_hue-0

Philips Hue… οι «έξυπνοι γλόμποι». Η ιδέα για την απόκτηση των Philips Hue μπήκε μέσα από το Kickstarter. Είχα δει στο εν λόγο site της έξυπνες λάμπες LIFX οι οποίες έχοντας wifi η κάθε μία μπορούσαν μέσο της κατάλληλης εφαρμογής να επικοινωνήσουν με το κινητό μας ή το tablet μας. Αυτό που με έκανε να μην προχωρήσω στην αγορά τους ήταν ότι προέρχονταν από κάποια άγνωστη εταιρεία χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει αν παρέχουν κάποιο είδος εγγύησης. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρώτον όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα καίγονται οι λάμπες, δεύτερον γιατί οι LED λάμπες δεν είναι ευρέως γνωστές για οικιακή χρήση και τρίτον όταν η κάθε λάμπα κοστίζει περί τα 70 ευρώ, πρέπει να το ξανασκεφτόμαστε. Και εγώ ήθελα ένα τέτοιο κομμάτι στο σπίτι μου.

Για καλή μου τύχη η γνωστή σε όλους Philips αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο προϊόν το οποίο κατά το αρχικό στάδιο της διανομής του θα πωλείτε μόνο από Apple Store. Από τη μία χαρά και από την άλλη θλίψη. Όμως με αρκετή υπομονή κατάφερα να αποκτήσω ένα τέτοιο πακέτο(το έχω ήδη 2 μήνες στην κατοχή μου) από το ebay στη τιμή των 198 ευρώ το οποίο και θα παρουσιάσω παρακάτω. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις Philips Hue θα πρέπει να προμηθευτούμε το Starter Pack πρώτα και όχι μια και μόνο λάμπα Philips Hue.

Philips Hue Starter Pack

Όπως είπαμε για να ξεκινήσουμε χρειαζόμαστε το Starter Pack το οποίο έρχεται σε μια εξαιρετικά προσεγμένη συσκευασία την οποία θα δείτε και στο Unboxing Video παρακάτω. Το πακέτο περιλαμβάνει τρεις λάμπες Hue, το ειδικό μηχάνημα bridge που θα εκτελεί χρέη διερμηνέα ανάμεσα στης λάμπες και στην iOS/Android συσκευή σας, ένα καλώδιο δικτύου και τη πρίζα για το ρεύμα της γέφυρας. Οι λάμπες δεν είναι ιδιαίτερα βαριές σε σχέση μια μια κοινή λάμπα, σίγουρα έχουν μεγαλύτερο βάρος αλλά όχι σημαντικό. Το bridge είναι μια πολύ μικρή στρογγυλή συσκευή την οποία απλά συνδέουμε στου router μας και στο ρεύμα. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο ZigBee για να επικοινωνεί με τις λάμπες και μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 50 στον αριθμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί χρειαζόμαστε πρώτα το Starter Pack για να λειτουργήσουμε της λάμπες, από το να πάρουμε μία και μόνο λάμπα. Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε περισσότερες από τρεις λάμπες μπορούμε να προμηθευτούμε πάλι από Apple Store στη τιμή των 60 ευρώ περίπου. Η υποδοχή που χρησιμοποιούν οι Philips Hue είναι η Edison Screw [E27] και μόνο, οπότε αν έχετε ντουί που χρησιμοποιούν λάμπες Bayonet cap [B22] ή λάμπες Downlight [GU10] ή κάτι άλλο τότε απλά δε σας κάνουν. Οι λάμπες είναι ενεργειακής κλάσης Α με κατανάλωση 8.5W και απόδοσης 600lm. Για να καταλάβετε τη διαφορά με μια κοινή λάμπα, τα 600lm αντιστοιχούν σε μια λάμπα των 50Watt. Η διάρκεια ζωής τους ανέρχεται σύμφωνα με τη Philips στα 15 χρόνια.

φωτογραφία 1 (1)

Εγκατάσταση στο σπίτι

Ο τρόπος που εγκαθιστούμε τις λάμπες είναι πολύ απλός. Απλά ξεβιδώνουμε τη παλιά και βιδώνουμε την καινούργια. That’s it. Η επικοινωνία όμως με τη γέφυρα(bridge); Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Συνδέουμε με το καλώδιο δικτύου στο router μας τη γέφυρα και τη συνδέουμε στο ρεύμα. Σε λίγα δευτερόλεπτα ανάβουν και τα 3 μπλε λαμπάκια και είμαστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Λειτουργία

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε της λάμπες σε μια κατάσταση εκτός του άναψε-σβήσε πρέπει αρχικά να κατεβάσουμε την εφαρμογή της Philips από το AppStore ή από το Google Play. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξουμε όλους τους διακόπτες στη θέση «ανοιχτό» (On) όπου έχουμε συνδέσει λάμπες. Με το που τρέχουμε την εφαρμογή στο κινητό μας εντοπίζει τη γέφυρα και μας ζητάει να πατήσουμε το μοναδικό κουμπί που βρίσκεται πάνω της. Αυτό χρειάζεται να το κάνουμε μια φορά μόνο. Από εκεί και πέρα έχουμε τον έλεγχο μέσα από τη συσκευή μας. Αρχικά καλό θα ήταν να δώσουμε ονόματα στις λάμπες για να τις ξεχωρίζουμε π.χ. κουζίνα. υπνοδωμάτιο κ.τ.λ. και από εδώ και πέρα μπορεί να αρχίσει το παιχνίδι. Μπορούμε να αλλάξουμε άπειρα χρώματα στη κάθε λάμπα, να ρυθμίσουμε την ένταση (dimmer), να τις ανάψουμε όλες μαζί ή να τις κλείσουμε όλες μαζί. Η εφαρμογή της Philips έχει κάποια έτοιμα προφίλ όπως το: Relax, Reading και άλλα όπου με τη χρήση 2-3 λαμπτήρων ρυθμίζει κατάλληλα την ένταση και το χρώμα σε κάθε λάμπα. Επίσης δίνει τη δυνατότητα μέσα από φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει ή κατεβάσει στη συσκευή μας να αποδώσουμε χρωματικά στο χώρο μας κάποιο γεγονός π.χ. ηλιοβασίλεμα κ.α. Η εφαρμογή της Philips έχει και άλλες δυνατότητες που κατά τη γνώμη μου κρύβονται λόγου του κακού σχεδιασμού της εφαρμογής. Για παράδειγμα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις λάμπες να μας ξυπνήσουν. Πως γίνεται αυτό; Αφού βρούμε που ακριβώς βρίσκεται αυτή η επιλογή στην εφαρμογή διαλέγουμε την ώρα και τη διάρκεια και τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τις λάμπες να ξεκινήσουν να ανάβουν αργά στις 07:00 το πρωι μέχρι τις 07:09 και να έχουμε μια ομαλή αύξηση της φωτεινότητας στο δωμάτιο. Πολλοί θα αναρωτηθούν τι γίνετε στη περίπτωση που δεν έχουμε το κινητό μαζί μας ή ο/η συγκάτοικος είναι μόνος στο σπίτι και δε θέλει να μοιραστεί την τρέλα μας ή δε τα πάει καλά με την τεχνολογία. Θα μείνει χωρίς φως; Φυσικά και όχι. Αρκεί να κλείσει το διακόπτη και να τον ανοίξει ξανά και η λάμπα Philips Hue θα λειτουργεί όπως οι κοινές λάμπες. Ακόμη μια πολύ σημαντική λειτουργία την οποία σκόπιμα άφησα τελευταία είναι η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης της λειτουργίας τους, όταν λείπουμε από το σπίτι ή το χώρο μας. Με μια απλή εγγραφή στο www.meethue.com και με τη χρήση πάλι της εφαρμογής της Philips μπορούμε να ανάβουμε και να σβήνουμε τα φώτα ακόμα και όταν είμαστε στις διακοπές μας.

φωτογραφία 1 (1) φωτογραφία 1 φωτογραφία 2 φωτογραφία

Υποστήριξη

Πριν από λίγες μέρες η Philips έδωσε στη δημοσιότητα το SDK και τα κατάλληλα API’s για τους υποψήφιους developers να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος τι δυνατότητες μπορεί να δώσει αυτό στις λάμπες. Σκεφτείτε να ανοίγετε την τηλεόραση με κάποιο Universal Remote και αυτόματα να ρυθμίζετε η ένταση και το χρώμα των φώτων για να παρακολουθήσετε μια ταινία. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, τα υπόλοιπα τα αφήνω στη φαντασία των δημιουργών.

Ήδη ακόμα και πριν από την κυκλοφορία του SDK είχαν κυκλοφορήσει αρκετές ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Εγώ θα αναφερθώ σε μία που σου δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψεις το χώρο σου σε disco. Και τι εννοώ. Μέσο της εφαρμογής για παράδειγμα Hue Disco μπορούμε να μετρέψουμε το σαλόνι μας σε disco για τα party μας χωρίς να χρειαστεί να φέρουμε μηχανήματα. Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε:

Η εφαρμογή λαμβάνει τον ήχο από το μικρόφωνο του iPhone στη συγκεκριμένη περίπτωση και μας δίνει πολλές ρυθμίσεις και δυνατότητες για να λειτουργήσουμε κατάλληλα τα «φωτορυθμικά» μας.

φωτογραφία 3 φωτογραφία 1 φωτογραφία 2

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές άλλες εφαρμογές, αλλά δε θα το κάνω τώρα, αλλά σε επόμενες δημοσιεύσεις.

Προβλήματα

Κατά τους δύο αυτούς μήνες δε παρατήρησα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα αναφέρω όμως ένα περιστατικό. Όπως έγραψα και στην αρχή της παρουσίασης οι λάμπες πρέπει να είναι στη θέση On για να λειτουργήσουν. Παρατήρησα λοιπόν ότι ενώ ήταν κλειστές (σε standby mode από το κινητό) σε μια αυξομείωση τάσης άνοιξαν και δεν επανήλθαν πάλι σε θέση αναμονής. Δοκίμασα και κλείνοντας από τον πίνακα την ασφάλεια του δωματίου όπου είναι εγκατεστημένες για επιβεβαίωση. Το ίδιο πράγμα. Λογικό ακούγετε εφόσον ο διακόπτης στη πρίζα είναι στη θέση On και η λάμπα καταλαβαίνει ότι την ανοιγοκλείνουμε. Δε γνωρίζω αν μπορεί να διορθωθεί αυτό με κάποια αναβάθμιση από τη Philips. Από την άλλη αν δε γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα στη περίπτωση που είμαστε στο σπίτι αλλα και στη περίπτωση που απουσιάζουμε π.χ. για μεγάλο διάστημα σε διακοπές να συνδεόμαστε με την εφαρμογή της Philips και να πατάμε το κουμπί All Off για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Leave A Reply